Petals

January 7, 2011

I came across this photo of our bath full with petals in it. I took it during the photo shoot for Image Magazine (http://donalhickey.ie/bio/bibliography/). One of the most common questions about our house is whether we use the bath much. We look at it as a sanctuary, a special place and a treat and so we plan to spend an afternoon with the kids in it or a quiet evening by candle light soaking in it. The idea of this bath is based on how the Romans used to bathe. They would soak and float for hours in a large bath. It was social and relaxing and nothing to do with washing! (We do wash at the end!) I love to float as you can do so with out touching the walls. There is a roller blind for privacy but usually the window fogs up so no one can see in. There is a great view of the Dublin mountains and the Poolbeg lighthouses.

Advertisements



Pink Beans!

October 18, 2010

We were not expecting our garden beans to be such an amazing colour! The barlotti beans you get from a tin are usually brown but these are spectacularly spotty and pink!

 

Open House has come and gone with much activity and a little mishap for Donals ankle. While doing some gardening he tripped and fractured his ankle……! But the show must go on and Donal bravely did his speil about the house. Its the last year we will do it and we were delighted at the record number of people who came to visit our home (300!!). Thanks to all who came and were so enthusiastic and also to the generous helpers who ushered the crowd around. A few photos of the day…..notice Donal sitting on the table with his leg strapped!:-) Fionuala

Mini me

July 22, 2009

DSC_0155Donal always builds a model of his designs as it helps visualize things in 3D. Somehow it shows more than a 3D computer walk through, maybe because you can lift it up and look at it from whatever angle you choose yourself. It is also great for showing light at different times of the day and year by shining a lamp at different angles thru it. This model goes back to the design stage process of Nuns’ Lane. You can see some changes from what we actually built :

The office was originally to step down but we changed it to ground level as a cost saving excercise.

There is now a toilet in the “link” between the two buildings. Originally there was no physical link, we had steps here into the back courtyard but one of the planning conditions stated that the 2 blocks should visually link. It worked out well anyway as we needed a toilet on the ground floor!

The vertical screening in the glazing was omitted. These were to provide shade and would have opened and closed. I think these were omitted in the design simplification process.

Other than that the design was pretty much set in stone (or should I say concrete…. sorry!!!)

The Build

June 23, 2009

July 2003

July 2003

March 2005

March 2005

April 2005

April 2005

May 2005

May 2005

May 2005

May 2005

June 2005

June 2005

December 2005

December 2005

June 2006

June 2006

August 2007

August 2007

Today, June 2009

Today, June 2009